Verandering SUP wetgeving

Vanaf januari 2023 verandert er het een en ander rondom onze koffiebekers en bowls. Voorheen was de producent verantwoordelijk voor Afvalbeheerbijdrage van Afvalfonds Verpakkingen, maar daar komt nu verandering in. Bij deze aangifte zal ook een SUP toeslag moeten worden betaald. In deze blog praten we je bij over de veranderingen voor het komende jaar.

 

Wat is de Sup wetgeving?

Laten we bij het begin beginnen. De Single Use Plastic wetgeving (SUP wetgeving) is een Europese richtlijn gericht op het verminderen van de milieu-impact van wegwerpplastics. De richtlijn bevat een pakket aan maatregels die erop gericht zijn om de hoeveelheid single-use plastics in zwerfvuil en in zee te verminderen. De eerste maatregelen zijn op 3 juli 2021 van start gegaan. Zo werden plastic borden, rietjes en roerstaafjes verboden en werd een SUP-logo verplicht gesteld op onze koffiebekers. Vanaf 1 januari komen daar nieuwe maatregelen bij. Het gaat om twee zaken: De afvalbeheerbijdrage voor verpakkingen en de SUP toeslag.

 

Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen

Als we het hebben over verpakkingen gaat het (volgens Afvalfonds Verpakkingen, 2022) om alle producten, vervaardigd van materiaal van welke aard ook, die kunnen worden gebruikt voor het insluiten, beschermen, verladen, afleveren en aanbieden van andere producten, van grondstoffen tot afgewerkte producten, over het gehele traject van producent tot gebruiker of consument.

De Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen heeft verschillende tarieven, afhankelijk van het soort materiaal. Het tarief wordt bepaald door de kosten van inzameling, scheiding en recycling van het specifieke materiaal. Dus hoe duurzamer de verpakking, hoe lager de bijdrage! Deze eventuele extra kosten leiden voor sommige producten tot een prijsverhoging.

Hieronder in de tabel zie je de kosten die gelden voor onze bekers/bowls:

 

Materiaal

Tarieven in € per kg excl. btw

Tarief 2023

Tarief 2022

Tarief 2021

Papier en Karton

€0,012

€0,022

€0,022

Plastic (regulier tarief)

€1,050

€0,700

€0,670

Plastic (lager tarief) *

€0,790

€0,440

€0,410

 

SUP toeslag

De SUP toeslag komt boven op de afvalbeheerbijdrage. Deze toeslag is van toepassing op voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik die geheel of gedeeltelijk uit plastic bestaan. Het gaat hier dus ook om verpakkingen die een dunne (bio) plastic coating bevatten. Kartonnen koffiebekers en kartonnen voedselverpakkingen (bowls) vallen hier onder, maar ook onze deksels.

In de onderstaande tabel ziet je de extra kosten per 1000 voor onze verpakkingen:

 

Opslag Component SUP-verpakkingen

Opslag 2023 per 1.000 stuks excl. btw

Drinkbekers

€2,30

Drankverpakkingen

€2,30

Vormvaste SUP voedselverpakkingen

€2,30

Flexibele SUP voedselverpakkingen

€2,30

 

Belangrijk! Klanten die ons opdracht geven om bedrukte (SUP) take away verpakkingen met hun logo of huisstijl te produceren, worden zelf beschouwd als producent/importeur. Daarom zijn zij ook verantwoordelijk voor de aangiften. Wij adviseren je om zelf de informatie van het Afvalfonds Verpakkingen te volgen.

 

Disclaimer

Op deze pagina vatten we samen wat de belangrijkste punten zijn voor jou als klant van CUPSZ. Dit is geen samenvatting van wat het voor jouw hele bedrijf betekent. Waarschijnlijk zal je ook rechtstreeks met het Afvalfonds te maken krijgen en eventueel aan hen rapporteren.

Questions about our disposables?

At CUPSZ we like to think along with you and we are always there for you. We provide packaging material with a logo or message that you are proud of!